دادگاه اونتاریو در کانادا در پی شکایت هشت خانواده قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی، جمهوری اسلامی را به ۱۴۲میلیون دلار غرامت محکوم کرد. حال خانوادهها به دنبال توقیف و فروش داراییهای جمهوری اسلامی هستند.دیوان عالی دادگستری اونتاریو در کانادا، جمهوری اسلامی ایران را به پرداخت بیش از ۱۴۲ میلیون دلار غرامت برای خانوادههای هشت تن از قربانیانی تعیین کرد که در اثر شلیک موشکهای سپاه به پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی بینالمللی اوکراین جان باختند.
خانوادههای هشت جانباخته از رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شماری دیگر شکایت و استدلال کرده بودند که آنها مسئول یک اقدام تروریستی و آسیب رساندن و خسارات وارده به خانوادهها هستند.
به گزارش سیبیسی کانادا، قاضی دیوید استینسون در حکم خود آورده است که استدلال و شواهد شاکیان او را متقاعد کرده که ساقط کردن پرواز پیاس۷۵۲ توسط متهمان “یک اقدام تروریستی” بوده و “فعالیت تروریستی” محسوب میشود.
استینسون در حکمش آورده است: «دریافت غرامت در راستای مجازات، محکوم کردن و بازدارندگی است.»
به هر یک از خانوادهها پرداخت بیش از ۱۶ میلیون دلار غرامت کیفری و هر کدام یک میلیون دلار برای درد و رنج ناشی از مرگ قربانیان تعیین شده است.
این دومین پرونده علیه جمهوری اسلامی در دیوان عالی دادگستری اونتاریو است که در آن حکم غیابی علیه عاملان سرنگونی هواپیمای اوکراینی صادر میشود.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۸ ژانویه ۲۰۲۰ (۱۸ دی ۱۳۹۸) هواپیمای مسافربری اوکراینی را اندکی پس از برخاستن از زمین در آسمان تهران با دو موشک زمین به هوا سرنگون کرد و در پی آن تمامی ۱۷۶ مسافر و خدمه آن که شهروندان ایران، کانادا، بریتانیا، سوئد، اوکراین و افغانستان بودند، کشته شدند.
دیوان عالی اونتاریو سال گذشته نیز در حکم دیگری برای خانواده شش نفر دیگر از قربانیان ۱۰۷ میلیون دلار غرامت تعیین کرد. مجموع مبلغی که در احکام خسارت به خانوادههای ۱۴ قربانی تعلق گرفته، نزدیک به ۲۵۰ میلیون دلار است.
جمهوری اسلامی در هیچیک از این دو پرونده از خود در دادگاه دفاع نکرد و در نتیجه حکم غیابی صادر شد.
جوآنا هرینگتون، استاد حقوق در دانشگاه آلبرتا، به شبکه سیبیسی کانادا گفته است که چالش کنونی دریافت پول از ایران است. او گفت بعید است که جمهوری اسلامی دارایی در کانادا داشته باشد.
به گفته هرینگتون، جمهوری اسلامی از کانادا در دیوان بینالمللی دادگستری لاهه شکایت کرده و ادعا میکند که کانادا تعهدات حقوق بینالملل در مورد مصونیت داراییهای دولتی در برابر دادگاههای داخلی را نقض کرده است.
همزمان کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین که شهروندانشان در این حادثه کشته شدهاند نیز در ۱۴ تیرماه سال جاری به طور جداگانه علیه جمهوری اسلامی در همین دیوان بینالمللی اقامه دعوا کردهاند. آنها خواستهاند که دیوان عالی بینالمللی به ایران دستور دهد در مورد سقوط هواپیما تحقیق کند، متخلفان را تحت تعقیب قرار داده و یا تحویل دهد و به خانواده قربانیان غرامت بپردازد.
دشواری توقیف و فروش داراییهای دیپلماتیک سابق ایران
مارک آرنولد، وکیل خانوادههای قربانیان در این پرونده اعلام کرد که برخی از خانوادهها اکنون درگیر پرونده قضایی دیگری هستند که به دنبال توقیف و فروش تمام اموال دیپلماتیک سابق ایران در کانادا است.
آرنولد گفته است که تیم او به دنبال توقیف داراییهای ایران در کانادا و خارج از کشور است. او گفت که ایران نفتکشهایی در کشورهای دیگر دارد و تیم او به دنبال آن است که هر آنچه را که میتواند برای پرداخت بدهی خانوادهها مصادره کند.
وکیل خانوادههای قربانیان در بیانیهای که دیروز سهشنبه اول آگوست انتشار داد، گفت که دولت کانادا با وجود قطع روابط دیپلماتیک با ایران در سال ۲۰۱۲، مخالف مصادره داراییهای دولت ایران است.