مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران ۲۷۳ کیلوگرم افزایش یافته و تهران هنوز درباره ذرات مواد هستهای در سه محل مورد بازرسی نیز توضیحی نداده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابراز نگرانی کرده که بحثهای فنی بین جمهوری اسلامی و آژانس نتایج مورد انتظار را نداشته باشد. او گفته که با گذشت ماهها، تهران در باره وجود ذراتی از مواد اتمی در سه مکان بازرسی شده، توضیحات لازم را نداده است.
در تازهترین گزارش گروسی به شورای حکام آمده که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در سه ماه اخیر، ۲۷۳ کیلوگرم افزایش یافته و به ۱۶ برابر سقف تعیینشده در برجام رسیده است. میزان ذخایر ایران ۳۲۴۱ کیلوگرم تخمین زده شده است. طبق برجام این میزان باید حداکثر ۲۰۲ کیلوگرم باشد.
ایران هم اینک در سه سطح ۷/ ۴ درصدی، ۲۰درصدی و ۶۰درصدی به غنیسازی اورانیوم مبادرت میكند.
گروسی در گزارش خود گفته که احتمالا ایران ۴/ ۲کیلو اورانیوم ۶۰درصد غنیشده دارد. آژانس به دلیل محدودیتهایی که تهران برای بازرسیها اعمال میکند، امکان اعلام رقم دقیق را ندارد.
در گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی یادآوری شده که این نهاد به دادههای مانیتورهای آنلاین غنیسازی و دستگاههای مهروموم الکترونیکی خود دسترسی ندارد.
طبق توافق سه ماهه ایران و آژانس در اسفند ماه ۱۳۹۹، دادههای مربوط به رصد تاسیسات غنیسازی ثبت میشوند اما تا زمان توافق بر سر برجام، اطلاعات در اختیار آژانس قرار نخواهند گرفت. این توافق به تازگی یک ماه دیگر تمدید شده و آژانس نزدیک دو هزار مهر و موم روی دستگاهها قرار داده که بازرسان بتوانند از دور به آنها دسترسی داشته باشند.
رافائل گروسی یک هفته قبل در مصاحبه با نشریه "فایننشال تایمز" گفته بود: «در حال حاضر سطح غنیسازی اورانیوم در ایران در حدی است که فقط کشورهای سازنده بمب به آن میرسند.» او با تاکید بر حق ایران به داشتن برنامه هستهای، افزوده بود که سطح غنیسازی متعارف و تجاری دو تا سه درصد است.
این چندمین بار در ماههای گذشته است که گروسی از نزدیک شدن جمهوری اسلامی به مرحله استفاده نظامی از اورانیوم ابراز نگرانی میکند. او اواسط ماه مارس نیز در گفتوگو با روزنامه ژاپنی NIKKEI Asia گفته بود: «واضح است که اطمینان یافتن از کاربرد غیرنظامی فعالیتهای ایران در این وضعیت مستلزم بازرسیهای جدی است.»